Participatief leiderschap

Betekenisvolle gesprekken starten, dragen en leiden

Wat als... het bij ons zelf lag om een samenleving te belichamen waarin alles en iedereen kan floreren?

In de Belgische samenleving is diversiteit onontkoombaar: diversiteit op vlak van taal, cultuur, politiek of afkomst; diversiteit in de kloof tussen professionele silo's, tussen leidinggevenden en medewerkers, tussen generaties, religies en persoonlijke achtergronden.

Waar we ook kijken, we zien afgronden om te dichten en bruggen om te bouwen: Hoe komen 'van bovenaf' en 'van onderuit' elkaar tegen? Hoe betrekken we alle belanghebbenden? Hoe integreren we opeenvolgende golven van vluchtelingen? Hoe reiken we uit naar elkaar over de grenzen van generatie, religie, taal en cultuur heen? Hoe nodigen we alle verschillen uit om mee te doen in de verrijkende dans van de mensheid?

Hoe zou het zijn om een samenleving te belichamen waarin alles en iedereen kan floreren? Waarin ik jouw cultuur en waarden kan accepteren en vieren, zonder daarbij de mijne te ontwaarden of op te offeren?

Participatief leiderschap

De Art of Hosting biedt een waaier aan methodes en toepassingen die ons op een doeltreffende manier ondersteunen als we met bovenstaande courante vragen willen omgaan. Ze biedt een praktische aanpak voor een ander soort leiderschap, dat in essentie participatief is en waarbij we praten met elkaar en niet over elkaar. Ze maakt het mogelijk om de gemeenschappelijke wijsheid die in elk systeem aanwezig is, zichtbaar te maken en onze beslissingen daarop te baseren.

Alle hens aan dek!

Een gezonde, menselijke samenleving omarmt heelheid en integreert alle aspecten van het leven: hoe we betekenisvol werk voor iedereen creëren, hoe we eten klaarmaken, hoe we omgaan met geld, hoe we een natuurlijk ritme vinden in ons werk en in onze gesprekken, en nog zoveel meer. Tijdens deze diepgaande 3-daagse beogen we om, met z'n allen, zoveel mogelijk aspecten hiervan te doorleven, terwijl we focussen op de vraag:

Wat als... het bij ons zelf lag om een samenleving te belichamen waarin alles en iedereen kan floreren?

De toekomst roept ons vandaag. Zijn we in staat om te luisteren, op te staan en gehoor te geven?

Noteer alvast deze data: van zaterdag 6 tem maandag 8 februari 2016 (begin van de krokusvakantie). Waar: Heerlijckyt van Elsmeren, Geetbets.

.

HOSTING TEAM

  • Toen ik in december 2012 aan een gelijkaardige training in Genève deelnam, was ik meteen verkocht: dit was een transparante en lerende omgeving voor alle betrokkenen! Deelnemers werden in kleine groepjes en volgens hun voorkeuren vanaf het eerste uur tot de actie uitgenodigd om iets wat ze zélf net leerden al direct aan andere deelnemers door te geven. Ook binnen het omkaderende team van ervaren en minder ervaren hosts was er transparantie en ruimte om pretentieloos van elkaar te leren.
  • Daarna ben ik op zoek gegaan in het Art of Hosting netwerk bij welke training(en) ik als leerling-begeleider zou kunnen aansluiten bij het hosting team om van binnenuit het hele wordingsproces van zo'n training mee te maken. Het leek een opleiding in Duitsland te worden. Tot in maart 2015, bij het afsluiten van de eerste U.Lab-reeks in Brussel, de vraag rees naar een training in België.
  • In maart was onze eerste verkennende bijeenkomst. Nu ben ik een van de 15-leden van het organisatie- en hosting team. Co-creatie is ons deel. Iets heel specifieks dat voor toch wel 95% van mijn hand komt, is de Nederlandse tekst van onze save-the-date.

Organisatiecoach

Top- en middenmanagement bewust maken, ondersteunen, begeleiden en leren wat ze anders kunnen doen om op vervullende manieren met elkaar en hun medewerkers samen te werken in de organisatie van hun toekomst, dat is wat ik doe. Zodat ze niet meer het gevoel hebben dat ze de veranderingen die op hen afkomen moeten ondergaan maar dat ze er zin kunnen aan geven en de kansen kunnen grijpen die hand in hand gaan met de aanrollende veranderingen.

www.organisatiecoach.be

Van Binnen Uit

Gebruik de methode uit mijn boek om je samenwerkingen tegen het licht te houden en je bedrijf of organisatie naar versnelde en duurzame groei te leiden. Maak vastgetrokken knopen los en deblokkeer de doorstroming, zodat iedereen weer kan floreren en zijn/haar authentieke bijdrage kan leveren aan het gezamenlijke succes. Teken je eigen schaalmodel en leer de drie hefboomprincipes toepassen, zodat je 85% van de conflicten en lastige situaties kunt voorkomen of eigenhandig oplossen.

www.boekvanbinnenuit.be

Neem contact op

Ik help je graag om jouw organisatie (nog) beter te maken. Wat kan ik voor jou betekenen? Laat het me weten, dan neem ik geheel vrijblijvend contact met je op.

Contactgegevens 

  • An Baert
  • +32 (0) 476 412 033
  • an@anbaert.be
  • Herenthoutsesteenweg 196
    B - 2560 Nijlen