Smart Villages

Lerende dorpen in Gambia en België

Smart Villages is een opstartende netwerkorganisatie die in eerste instantie actief is op het vlak van duurzame landbouw. In de toekomst zal ze haar coöperatieve activiteiten uitbreiden naar ondersteuning van micro-ondernemingen, de aanleg van water- en energievoorzieningen en een aanbod van toekomstgericht ICT-onderwijs.

Het initiatief is ontstaan vanuit de vraag: wat als... Afrikaanse sterktes en kwaliteiten Europeanen inspireerden? En ook de vraag: wat als... Europese sterktes en kwaliteiten Afrikanen inspireerden?

Onze eerste stap is het opzetten van een proefproject op het platteland in Gambia om rijst, groenten, fruit (mango's, papaja's, bananen, sinaasappelen) en cashewnoten te telen volgens de permacultuurprincipes. Cruciaal daarbij is watervoorziening. Via getijdenirrigatie kunnen we zonder fossiele brandstoffen water uit de Gambia-rivier naar de dichtbij gelegen velden brengen.

In onze projecten werken Europeanen en Afrikanen samen, elk vanuit de eigen sterktes. We creëren omgevingen waarin we van elkaar kunnen leren. We brengen samen behoeftes in kaart en beslissen samen over de oplossingen die we willen creëren. We staan stil bij wat verschillend is bij de anderen en in hun manier van werken. We staan open om te onderzoeken en te ervaren welke voordelen daaraan verbonden zijn. Wat we in een samenwerking geleerd hebben, nemen we mee naar onze eigen cultuur en passen er zoveel van toe als we nuttig achten op plekken die er hun voordeel kunnen bij doen.

.

INSPIRATIE, VERBINDING EN CO-CREATIE

  • Mijn partner Momodou en ik kwamen op het idee van dit project. Zoals in elke relatie beleven we elke dag onze verschillen. We leren van elkaar en vroegen ons af wat de mogelijkheden zouden zijn als we deze leeromgeving zouden uitbreiden naar onze beide culturen van oorsprong.  
  • Samen met de partners in Gambia brengen we de behoeften ginder in kaart.
  • We bouwen het netwerk in België uit en leggen de basis voor toekomstige samenwerkingen.
  • De Rand is onderdeel van het project in België.

Organisatiecoach

Top- en middenmanagement bewust maken, ondersteunen, begeleiden en leren wat ze anders kunnen doen om op vervullende manieren met elkaar en hun medewerkers samen te werken in de organisatie van hun toekomst, dat is wat ik doe. Zodat ze niet meer het gevoel hebben dat ze de veranderingen die op hen afkomen moeten ondergaan maar dat ze er zin kunnen aan geven en de kansen kunnen grijpen die hand in hand gaan met de aanrollende veranderingen.

www.organisatiecoach.be

Van Binnen Uit

Gebruik de methode uit mijn boek om je samenwerkingen tegen het licht te houden en je bedrijf of organisatie naar versnelde en duurzame groei te leiden. Maak vastgetrokken knopen los en deblokkeer de doorstroming, zodat iedereen weer kan floreren en zijn/haar authentieke bijdrage kan leveren aan het gezamenlijke succes. Teken je eigen schaalmodel en leer de drie hefboomprincipes toepassen, zodat je 85% van de conflicten en lastige situaties kunt voorkomen of eigenhandig oplossen.

www.boekvanbinnenuit.be

Neem contact op

Ik help je graag om jouw organisatie (nog) beter te maken. Wat kan ik voor jou betekenen? Laat het me weten, dan neem ik geheel vrijblijvend contact met je op.

Contactgegevens 

  • An Baert
  • +32 (0) 476 412 033
  • an@anbaert.be
  • Herenthoutsesteenweg 196
    B - 2560 Nijlen